Zondag 12 februari - Eurasia Quartet

Eurasia Quartet klZondagmiddagconcert – 16.00 uur – Toegangsprijs € 10,-
Nikita Akulov (eerste viool)
Dimitri Astashka (tweede viool)
Ekaterina Degtyareva (altviool)
Stanislav Degtyarev (cello)

Dit jonge strijkkwartet combineert een hoog niveau met hoge ambities en veel concertervaring. Elk van de leden heeft als solist en als lid van een ensemble prijzen gewonnen tijdens internationale concoursen. In 2015 was het Eurasia Quartet finalist bij de Storioniwedstrijd voor kamermuziekensembles. In 2016 gaven ze een schitterend concert in de Cellebroederskapel als try-out voor hun deelname aan de Henriëtte Hustinxprijs, die dat jaar bestemd was voor het beste kamermuziekensemble van het conservatorium. Ze wonnen met glans!

Kaarten aan de kassa. U kunt ook reserveren ( of 0629036516).

PROGRAMMA

D. Shostakovich: Strijkkwartet nr.8
I. Largo
II. Allegro molto
III. Allegretto
IV. Largo
V. Largo

A. Borodin: Strijkkwartet nr.2
I. Allegro moderato
II. Scherzo. Allegro
III. Nocturne. Andante
IV. Finale. Vivace

 MUSICI

Eurasia Quartet 2De fundamenten van het Eurasia Quartet zijn gelegen in de Russische strijkerstraditie. Het strijkkwartet is opgericht in Maastricht in 2013 en leent zijn naam aan de afkomst / roots van de vier musici; elk van hen heeft een band met Rusland, een land dat Europa en Azië verbindt. De leden van het kwartet hebben elk prijzen gewonnen op verscheidene internationale concoursen, zowel als solist en als lid van verschillende ensembles. Het kwartet wil zich onderscheiden met een een professionele aanpak en een sterke muzikale persoonlijkheid. Hun repertoire is zeer gevarieerd, met muziek uit verschillende stijlen en genres. Tegelijkertijd willen de musici zichzelf continu verbeteren en de grenzen opzoeken van het repertoire en de uitvoeringsmogelijkheden van het kamermuziekensemble. Hierin worden ze bijgestaan en gecoached door Henk Guittart, voormalig lid van het Schönberg Quartet. Het Eurasia Quartet verzorgt regelmatig optredens in Maastricht en op andere locaties in Nederland, België en Duitsland. In januari 2015 won het kwartet bij de Storioni wedstrijd voor kamermuziekensembles masterclasses met de leden van het gerenommeerde Storioni Trio, en in 2016 ontvingen zij de Henriëtte Hustinxprijs als meest veelbelovende ensemble van het conservatorium van Maastricht.

Nikita AkulovNikita Akulov 
Nikita Akulov begon zijn muzikale studie aan de Eerste Stedelijke Muziekacademie van Chalyabinsk en de Ural State Music College bij de docenten Wolf Usminsky en Irina Mezrin. Hij behaalde zijn bachelor-diploma in 2014 aan het Tchaikovsky-Conservatorium in Moskou bij Irina Bochkova. Tijdens zijn studie daar was hij eerste violist in het Moskou Kamerorkest "Musica Viva" en co-concertmeester in het Nationaal Kamerorkest van Moskou gedurende 4 jaar. Momenteel vervolgt hij zijn studie aan het Conservatorium van Maastricht bij prof. Kyoko Yonemoto en is hij eerste violist bij Le Concert Olympique Antwerpen, onder leiding van Jan Caeyers.

Foto DimitriDimitri Astashka toonde reeds op jonge leeftijd grote interesse in de muziek, wat hem op 7-jarige leeftijd aanspoorde de viool ter hand te nemen. Hij maakte zijn solodebuut in 2005 in Arras (Frankrijk), waar hij als jong talent werd uitgenodigd om te spelen op een concert op initiatief van de Europese Unie. Ook op verscheidene festivals, o.a. het Festival van Vlaanderen en het Festival de Wallonie, is Dimitri geen onbekende. In 2011 behaalde hij in Spanje de tweede prijs op het Madrid vioolconcours; hij kreeg tevens de Speciale Prijs toegekend in naam van het P.I.Tchaikovsky-fonds. Ook in de kamermuziek is hij heel actief, met ensembles zoals het Etereo Trio en het Eurasia Quartet. In 2016 werd Dimitri uitgenodigd om een kamermuziekseminarie te geven op de Silpakorn University in Bangkok. Dimitri is leerling van Mikhail Bezverkhni, Michael Kugel en sinds 2012 vervolgt hij zijn studie bij prof. Belkin en Kyoko Yonemoto aan het Conservatorium Maastricht en de Accademia Musicale Chigiana.

Foto Ekaterina klEkaterina Degtyareva begon haar muzikale studie op 5-jarige leeftijd aan de Speciale Muziekschool in Moskou als violiste. Ze won prijzen op regionale wedstrijden en nam deel aan plaatselijke festivals. Op haar 16e is ze toegetreden tot het Akademisch Muziekcollege van het Tchaikovsky-Conservatorium in Moskou, ditmaal als altvioliste. In de tijd die ze daar doorbracht begon ze zich sterk te interesseren voor de kamermuziek. Toen ze 20 was trad ze toe tot de klas van Aleksandr Akimov aan de Russische Gnesins-Muziekacademie. Tijdens haar studie won Ekaterina verschillende prijzen op internationale wedstrijden, o.a. de 1e prijs op het Internationale Muziekconcours van Madrid. Vandaag de dag studeert ze aan het Conservatorium van Maastricht bij Michael Kugel.

Foto StanislavStanislav Degtyarev begon de cello te bespelen op 5-jarige leeftijd in Uliansk, Rusland. Hij won verschillende prijzen, o.a. de 1e prijs op het "Regionaal Concours voor Viool en Cello" en de 2e prijs op het "Regionaal Kamermuziekconcours". Vanaf 14 jaar vervolgde hij zijn studie aan het Gnesin-College in Moskou,en op zijn 19e trad hij toe tot de Russische Gnesins-Muziekacademie, waar hij studeerde bij prof. Alexander Zagorinsky. Tijdens zijn studie daar heeft Stanislav als solist opgetreden met orkesten en heeft internationale prijzen in de wacht gesleept. Op dit moment vervolgt hij zijn studie aan het Conservatorium van Maastricht bij Aleksander Petrash en Gustav Rivinius. 

 

Zuyd CM FC