Gewelvenkelder van oude Cellebroedersklooster herontdekt

waterput heel kleinkapel voor sloop heel kleinDe Cellebroederskapel in het hartje van Maastricht maakte deel uit van een veel groter kloostercomplex, waar de Cellebroeders sinds de middeleeuwen woonden en zieken verzorgden. Vanwege de vervallen staat is dit klooster in de jaren vijftig van de vorige eeuw gesloopt. Alleen een waterput en een stukje muur van de voormalige kloosterbrouwerij in de tuin van de Broeders van de Beyart en een gevelsteen in de gymzaal van de Aloysiusschool zijn overblijfselen. Tenminste, dat was de veronderstelling!

 

DSC00683 heel kleinOnlangs bleek dat onder de gymzaal van de Aloysiusschool (gebouwd in de jaren 60 van de vorige eeuw) vergeten gewelvenkelders liggen van veel oudere datum. Samen met medewerkers van afdeling Cultureel Erfgoed van de gemeente hebben we deze kelders onderzocht, die inderdaad onderdeel hebben uitgemaakt van het oude klooster. Tientallen jaren geleden heeft de scouting hier onderdak gehad en de kelders zijn ook gebruikt als papieropslag, maar zijn verder in de vergetelheid geraakt.

DSC00696 heel kleinIn een van de delen van het tongewelf is een dichtgemetselde gang zichtbaar. Op oude tekeningen hadden we al gezien dat daarachter een inpandige waterput moest liggen. Onze beheerder is met de conciërge van de Aloysiusschool in de kruipruimte van de gymzaal afgedaald. De put werd gevonden, inclusief gang naar de gewelvenkelder onder de gymzaal.

IMG-20161118-WA0000 heel kleinIMG-20161118-WA0001 heel kleinIMG-20161118-WA0005 heel kein

Er zitten helaas veel te veel meters tussen gewelvenkelder en de buitenmuur van de gymzaal die grenst aan het terras van de kapel. Anders was het een unieke mogelijkheid geweest om het ruimtegebrek dat Stichting Cellebroederskapel heeft op te lossen.