Viering van het 500-jarig bestaan

Logo DefDendrochronologisch onderzoek van de nokbalk van de kapel heeft aangetoond dat de boom waaruit deze nokbalk is gemaakt in 1511 is gekapt. Omdat hout dat te droog is niet meer kan worden bewerkt was het aannemelijk het bouwjaar van de kapel in 1512 te plaatsen. Dit is met veel luister gevierd in juni 2012 met een tweetal jubileumvieringen, nieuwe verlichting en de uitgave van een boekje in de reeks Maastricht Silhouet. 

Bekijk het interview op TV Limburg.

regel van augustinus1512
Aan de hand van de jaarringen in het hout van de nokbalk van de Cellebroederskapel is onomstotelijk vast komen te staan dat de boom, waar de balk van afkomstig is, in het voorjaar van 1511 is gekapt. Dat betekent dat de verwerking in 1512 heeft plaatsgevonden, want te droog hout is niet meer te bewerken. Er zijn ook veel meer aanduidingen die op dat stichtingsjaar duiden, bijv. de stijlkenmerken van de kapel (Maaslandse laatgotiek) en de engeltjes die de lijdenswerktuigen dragen, wat in die tijd in de mode was. De oudst geschreven bron is een acte van het Kapittel van Sint Servaas uit 1539 waarin door de Cellebroeders grond wordt bijgekocht en vermeld wordt dat de kapel er toen al stond. Dat alles was reden voor de Stichting Cellebroederskapel om in 2012 het 500-jarig bestaan te vieren.

Boekje in de reeks Maastrichts Silhouet
Boekje 79 Maastrichts SilhouetVanwege dit bijzondere jubileum is het boekje nr. 3 over de geschiedenis van de Cellebroederskapel in de reeks Maastrichts Silhouet opnieuw uitgegeven onder het nieuwe nummer 79. Het boekje is in kleur en voorzien van nieuwe teksten. Er zijn hoofdstukken over de Cellebroeders, de bouwgeschiedenis, de gewelfschilderingen, het orgel en de nieuwste geschiedenis. Het eerste exemplaar is tijdens de jubileumviering op 9 juni uitgereikt aan Burgemeester Onno Hoes en in de boekhandel en bij de Stichting Cellebroederskapel verkrijgbaar voor € 8,- (tijdens concerten, zie concertagenda). U kunt het ook bestellen bij ons secretariaat. Het boekje wordt u tegen een extra vergoeding van € 2,- verzendkosten toegezonden.

Zwicht voor het licht!
kroonluchtersDe stichting vond ook dat de kapel er bij de viering van het 500-jarig bestaan piekfijn uit moest zien. Naast een verfbeurt, is ook de oude verlichting vervangen. Deze was versleten, niet duurzaam en onderdelen waren nauwelijks meer verkrijgbaar. Omdat vaak lampen moesten worden vervangen vroeg dit ook regelmatig extra inspanningen van onze beheerder, die zich niet lieten verenigen met arbo-technische normen. Er zijn nieuwe kroonluchters ontworpen door de Maastrichtse ontwerper Pieter Spruyt (o.a. ook verantwoordelijk voor de verlichting in de nieuwe Openbare Bibliotheek van Amsterdam van Jo Coenen). De kosten van verlichting en boekje bedroegen om en nabij
€ 30.000,-. Een bedrag dat wij als vrijwilligersorganisatie niet konden dragen. Gulle gevers zijn nog steeds welkom en kunnen een donatie voor dit doel aan de Stichting doen. Uw bijdrage kunt u storten op nr. 13.85.95.348 t.n.v. de Stichting Cellebroederskapel. Donateurs van € 25,- of hoger ontvangen het bovengenoemde boekje gratis.

Feestprogramma
Het programma van de viering van het 500-jarig bestaan zag er als volgt uit:

Onno Hoes Albert Verlinde André Willmes. John WeversZaterdag 9 juni 14.00 uur
- Ontvangst opgeluisterd door de Tuna van Maastricht.
- Welkom (Odile Wolfs, voorzitter van de Stichting Cellebroederskapel)- Orgelmuziek (Remy Syrier)
- Lezing over de geschiedenis van kapel (Jac van den Boogard)
- Aanbieden boekje Maastrichts Silhouet aan Burgemeester Onno Hoes
- Aansteken nieuwe verlichting door Burgemeester Onno Hoes
- Aansteken nieuwe paaskaarskandelaar door voormalig voorzitter John Wevers
- Klavecimbelmuziek (Jacques Ogg)
- Nazit op terras opgeluisterd door de Tuna van Maastricht

Jacques OggZondag 17 juni 16.00 uur Jubileumconcert
- Zondagmiddagconcert met nazit (Barokensemble La Villanesca met 500 jaar oude muziek, geïnspireerd door de Maastrichtse geschiedenis, op originele instrumenten)

Op 1 juli van 13.00 uur tot 17.00 uur was er ter gelegenheid van het 500-jarig bestaan een open dag en kon iedereen de kapel en de nieuwe verlichting bewonderen.

Ter gelegenheid van het 500-jarig bestaan van de Cellebroederskapel heeft het Theater aan het Vrijthof een kamermuziekreeks geprogrammeerd in de maand oktober.