concert, voorstelling & optreden

symposium - concertzaal - podium

LOT & GETUIGENIS

in het kader van de dodenherdenking

Zaterdag 29 april
Aanvang 19.00 uur
Ticketprijs € 12,75 voorverkoop

LOT en GETUIGENIS

in het kader van de dodenherdenking

Van het Lied voor het vermoorde joodse volk via een Elegie voor Anne Frank en Brieven uit Westerbork tot Paul Celans Fuga van de dood – centraal staan het beschrijven van het lot en het afleggen van getuigenis.

Muziek van Weinberg, Händel, Greif en Bernstein, van Foss, Sjostakovitsj, Senderovas en Williams e.a. Uitgevoerd door Mirel Iancovici op cello (foto hierboven)

Teksten van Katznelson en Fondane, van Wiesel, van Hillesum en Frank e.a.  Uitgevoerd door Peter van Nunen

Vertwijfeld, woedend en ontroostbaar was Jitzchak Katznelson toen hij zijn Lied voor het vermoorde joodse volk schreef. Kort na de voltooiing van zijn hartverscheurend lamento in 15 zangen en vlak voor zijn deportatie naar Auschwitz-Birkenau begroef hij het manuscript onder een boom, waar een vriendin het terugvond.

De beroemde Indiase dichter Rabindranath Tagore, winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur in 1913, schreef dat ieder kind een herinnering is dat God zijn hoop in de mensheid nog niet verloren is. Een echo van die hoop is hoorbaar in de woorden van een kind – Anne Frank.

De Brief uit Westerbork van augustus 1943 maakt melding van “honderd duizend van onze rasgenoten” die onder onbekende hemel zwoegen of in een onbekende aarde liggen te rotten. Wij weten niets van hun lot, schrijft Etty Hillesum, misschien zullen we het binnenkort weten, ieder op zijn tijd, het is toch immers ook ons toekomstig lot, daar twijfel ik geen ogenblik aan. Maar nu moet ik eerst wat slapen. Ik ben een beetje moe en duizelig. Voor de rest ben ik vast van plan na enige omzwervingen bij jullie terug te keren. Voor dit keer weer gegroet, dierbare mensen.

Vuur brandde een gat in de tijd schreef de dichter over de stad Czèrnowitz. De golf die alles verbrandde, liet een Czèrnowitz achter zonder houvast en zonder beschutting, er is daar geen kant om naartoe te vluchten. De onbeschermde stad in Midden-Europa is een punt waar in absolute hopeloosheid het nadenken kan beginnen over wat uit Europa is geworden.

Paul Celan overleefde als enige van zijn familie de brandgolf in Czèrnowitz en schreef voor de slachtoffers zijn Fuga van de dood.