concert, voorstelling & optreden

symposium - concertzaal - podium

MUSICA RESERVATA in de Cellebroederskapel

Zaterdag 25 maart

aanvang 20.00 uur tot 21.00 uur

Ticket  € 20

kinderen tot 18 : € 15
kinderen onder de 12 jaar: gratis

Roberte Mamou, piano

Klankdichteres is één van de termen die Roberte Mamou het best beschrijft. De magie van haar pianospel komt rechtstreeks voort uithaar muzikale persoonlijkheid.

Haar kindertijd bracht zij door in Tunesië, en ze was ook enige tijd werkzaam als coach aan de Koninklijke Opera “De Munt”in Brussel.

Als soliste trad zij op met grote orkesten en ensembles, zoals de Berliner Symphoniker,de Dresdner Philharmoniker, de Solisten van Moskou, het Collegium Instrumentale van Brugge, en denationale orkesten van Lille en Cuba.

Kamermuziek maakte zij aande zijde van Gérard Caussé, VladimirMendelssohn, Laurent Verney, Franz Helmerson, Lluis Claret, Olivier Charlier, Gary Hoffman, Laurent Breuninger, Antal Szalai, Florent Héau, Henri Demarquette, Gordan Nikolic, Paul Meyer, en de kwartetten Enesco, Parisii, Chilingrian en Danel.

Zij is ook een gedreven lerares, die werkzaam was aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Brussel, met Musica Reservata talrijke internationale masterclasses heeft georganiseerd,enals jurylid is opgetreden in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Japan, Mexico en de Verenigde Staten.  Zij creëerde en organiseerde met Musica Reservata daarnaast nog het “Mozart Festival”in Lille (100 concerten per jaar), het “Internationale Kamermuziekfestival van de Prinsenhof”inBrugge, “Octobre Musical deCarthage”in Tunesiëen Brussel, “Tous fousde Mozart”in Brussel, “Midi Musique”in het PSKte Lille,“Musique en Diagonale” in Barcelona, de “Louiza-concerten”inBrusselen,sedert augustus 2021, de “Concerts Passion” in de Manoir d’Ango teVarengeville-sur-Mer (Normandië).

Haarsolo-, kamermuziek-of concertopnameszijn door de pers altijd bijzondergoed ontvangen,en ook met verschillende prijzen bekroond.  Haar passie voor Mozart heeft haar in Japan een “Best Award” opgeleverd, de hoogste onderscheiding uitgereikt door Geijutsu Records.

 

Voor haar recital op 25 maart 2023 in de Cellebroederskapel heeft Roberte Mamou ervoor gekozen ons mee op reis te nemen langs de romantiek die het Europa van de 19e eeuw zou gaan domineren. Onder invloed van Duitsland en Engeland beïnvloedde deze beweging alle vormen van plastische kunst, muziek en literatuur.

De klanken worden kleurrijker dan bij klassieke componisten zoals Mozart of Haydn, en de pianoforte, die het klavecimbel zou vervangen, maakte het mogelijk om dynamische contrasten te leggen en verschillende klankkleuren te produceren.

Deze romantische stroming, gericht op het uiten van emotie, komt in het programma “De Romantische Generatie” goed naar voren. Roberte Mamou laat ons met deze nieuwe muzikale dimensie kennismaken via Haydn en Czerny, gevolgd door Liszt en Tchaikovski.

Kortom, een programma dat de nadruk legt op stilistische individualiteit en vrijheid van meningsuiting.

Programma:

 Johann Sebastian BACH (1685-1750)

Orgelfantasie en fuga in g klein, BWV 542

(Transcriptie – Franz Liszt (1811-1886)

 

Joseph HAYDN (1732-1809)

Sonate voor piano in F groot n° 38, Hob. XVI:23

Allegro moderato

Adagio

Presto

Carl CZERNY (1791-1857)

Drie Nocturnes op. 368

N° 2 in es klein

N° 3 i n As groot

N° 4 i n Des groot

Piotr Iljitch TCHAIKOVSKY (1840-1893)

De Seizoenen – 12 “Karakteristieke schetsen van het Noorden” op. 37a

Januari: Bij het haardvuur

Februari: Op het carnaval

Maart: Het lied van de leeuwerik

April: Het sneeuwklokje

Mai: Slapeloze nachten

Juni: Barcarolle

Juli: Het lied van de maaier

Augustus: De oogst

September: De jacht

Oktober: Herfstlied

November: In de slede

December: Het Kerstfeest