concert, voorstelling & optreden

symposium - concertzaal - podium

Theatraal concert – Tre Donne
Drie zangeressen herschrijven ruim 400 jaar muziekgeschiedenis

Tre Donne is een theatraal concert waarin oude en nieuwe muziek, in combinatie met hedendaagse teksten samenkomen in een visueel kostuumspektakel.

Datum: zaterdag 2 november 2024 | 20:00 – 21:30 uur

Toegangsprijs: € 25,00
(Student/CJP Pas: € 19,50)

Tre Donne is een theatraal concert waarin oude en nieuwe muziek, in combinatie met hedendaagse teksten samenkomen in een visueel kostuumspektakel. Drie eind 16e-eeuwse virtuoze zangeressen aan het hof van Graaf Alfonso d’Este van Ferrara krijgen de vrijheid in het openbaar op te treden, geheel tegen de mores van de tijd in. Met het overlijden van Alfonso sterft echter ook de vrouwelijke muziekcultuur aan het hof. De vrouwen, de Tre Donne di Ferrara, worden als vanzelfsprekend vervangen door mannen.

De Tre Donne van nu herschrijven ruim 400 jaar muziekgeschiedenis. Wat aanvankelijk als het verhaal van de Tre Donne di Ferrara begint, wordt het verhaal van en over vrouwen die hun eigen weg én stem in het leven zoeken. Gebaseerd op Virginia Woolfs essay A Room of One’s Own (1929) vertellen de drie zangeressen hun eigen verhaal, op nieuw gecomponeerde muziek van Stijn van der Loo.
Het verhaal van de Tre Donne di Ferrara brengt ons ook naar andere verhalen van sterke vrouwen in de (muziek)geschiedenis. Zo is in de 19e eeuw Clara Schumann een markante figuur naast haar beroemde echtgenoot Robert. Het begin van de 20e eeuw brengt eindelijk een echte feministische stroming op gang, met als resultaat diverse composities geschreven door vrouwen, waaronder die van Nadia Boulanger.

Trailer Tre Donne>

Team & Cast

Jennifer van der Hart, Wendy Roobol, Janneke Stoute – sopraan

Cassandra Luckhardt – viola da gamba | Krijn Koetsveld – muzikale leiding, klavecimbel

Kiki Jaski – regie | Sanne Puyk – visueel concept en kostuums

SOORT MUZIEK:

Van barok (Monteverdi, Luzzaschi, Strozzi, Agostini) via 19e en 20e eeuws (Clara Schumann, Nadia Boulanger) tot hedendaags (Stijn van der Loo).