concert, voorstelling & optreden

symposium - concertzaal - podium

Jubileumconcert van Kamerkoor Vox Antiqua “ZILVER”

Zondag 8 oktober
Aanvang: 15.30 uur
Ticketprijs: € 15,75 inclusief consumptie.

Jubileumconcert van Kamerkoor Vox Antiqua “ZILVER”

Op reis door de vroegste muziek

Zondagmiddag 8 oktober geeft het Haagse kamerkoor Vox Antiqua een concert in de Cellebroederskapel in Maastricht. Het programma met de naam ‘Zilver’ biedt een selectie uit de mooiste liederen van toonaangevende componisten uit de muziek tot ca. 1700. Het oudste lied komt van Hildegard van Bingen, uit de twaalfde eeuw. Andere componisten zijn onder meer Palestrina, Carissimi, Purcell, Orlando di Lasso en Victoria.

Het concert opent met ‘The Silver Swan’ van Gibbons (1583-1625). Deze zilveren zwaan neemt je mee van de ene componist uit de vroege muziek naar de andere. De erotische liefde, de dood en de oneindige liefde voor God komen in alle toonaarden langs. Ook al is de muziek van eeuwen geleden, het gevoel dat eruit spreekt, is direct herkenbaar, fris en levendig. Mensen hebben lief, treuren, hebben spijt, bewonderen en vieren het leven, net als wij. Vox Antiqua voert je mee door de nevels van de tijd en laat je met hen kennismaken.

Vox Antiqua zingt kerkelijke en wereldlijke muziek uit de renaissance en de vroege barok (tot ca. 1700). In 2019 verzorgde het kamerkoor de muzikale omlijsting van de mis in de Sint Pieter in Rome. Meer informatie over Vox Antiqua en haar activiteiten kunt u vinden op www.voxantiqua.nl.

Vanwege haar 25-jarig bestaan zal het Haagse kamerkoor Vox Antiqua in oktober 2023 een jubileumconcert geven op zondag 8 oktober in de Cellebroederskapel in Maastricht.
Vox Antiqua, bestaande uit 25 zangers met 5-7 zangers per stemgroep zingt overwegend a capella muziek uit de renaissance en de vroege barok tot ca. 1750.Het koor staat onder de bezielende leiding van dirigent Peter van der Leeuw, die meerdere koren in de Haagse regio dirigeert en zelf als bariton in het Groot Omroepkoor zingt.

Het programma voor het jubileumconcert bestaat uit een aantal religieuze stukken en diverse luchtigere liederen van de componisten Arcadelt, Gibbons, Banchieri, Hildegard von Bingen, Purcell, de Victoria, Palestrina en Carissimi.

Meer informatie over Vox Antiqua en haar activiteiten kunt u vinden op www.voxantiqua.nl.

Vanwege het 25-jarig bestaan van het koor worden in het lustrumconcert vooral muziekstukken gezongen, die al vroeger tot de favorieten van het Vox-repertoire behoorden. Voor veel leden en voor de dirigent zijn deze nog onbekend en zullen nu nieuwe glans en klank kunnen krijgen.

In de afgelopen jaar is Vox Antiqua gegroeid van 20 naar 26 leden, en vaak gaven nieuwe zangers expliciet aan dat zij zeer geïnteresseerd zijn in het zingen van oude muziek, ook de jongere kandidaat leden. Daarbij komt de ervaring om te zingen bij dirigent Peter van der Leeuw, die behalve enthousiasme en eindeloos geduld veel aandacht besteed aan zangtechniek en een gezamenlijke koorklank.