concert, voorstelling & optreden

symposium - concertzaal - podium

SONES DEL NUEVO MUNDO

GELUIDEN UIT DE NIEUWE WERELD

woensdag 23-11-2022
Tijd: 20.00 – 21.15  uur
Ticketprijs: € 17,50

GELUIDEN UIT DE NIEUWE WERELD

Op een novemberavond komt het warme, temparamentvolle gitaarspel van Miguel Rincón als geroepen. De keren dat hij in de Randstad speelde betoverde hij zijn verwende publiek in uitverkochte concerten.  Dit keer komt hij met een geheel Spaans programma naar Maastricht.

 

In dit concert laat hij invloeden uit Zuid-Amerika op muziek in het moederland horen. Dansen als de zarabanda kwamen van overzee naar Europa. Rincón speelt muziek van Gaspar Sanz, Santiago de Murcia en Francisco Guerau, de belangrijkste componisten en gitaristen van het Spaanse schiereiland in de 18de eeuw. Zij verzamelden en publiceerden niet alleen composities voor de Spaanse barokgitaar maar ook theoretische werken en instructies voor een fraaie uitvoering. Murcia was de meest reislustige van de drie – hij kwam in Frankrijk en de Spaanse Nederlanden – maar of hij ooit Zuid-Amerika haalde, weten we niet. Voor de muziek was dat ook niet nodig, want de klanken uit de nieuwe wereld waren al eerder in de oude wereld aangekomen. Ze verrijkten de Spaanse barok met hun onweerstaanbare ritmes. De zarabanda’s, folia’s en chacona’s van deze drie componisten getuigen van een unieke muzikale smeltkroes en Miguel Rincón weet ze als geen ander tot leven te wekken.

Miguel Rincón (1979) studeerde luit bij Juan Carlos Rivera aan het conservatorium Manuel Castillo (Sevilla) waar hij cum laude afstudeerde. Hij behaalde master titels bij Xavier Diaz Latorre aan het conservatorium van Barcelona en bij Eduardo Egüez aan het conservatorium van Zürich. Hij volgde masterklassen bij de meest beroemde luitspelers ter wereld en treedt samen op met tal van bekende internationale musici .

Hij is een graag geziene gast bij vele festivals en wordt overal ter wereld gevraagd om te concerteren.

Hij maakte opnames met ensembles als de Academia del Piacere [Fahmi Alqhai-Label Glossa & Harmonia Mundi], Seville Baroque Orchestra [Pierre Cao, Enrico Onofri…], I Barrochisti [Diego Fasolis-Label Decca] and Orfeo 55 [Nathalie Stutzmann-Label Warner Erato]. Als solist maakte hij de Baroque lute, opgedragen aan Johann Sebastian Bach [Carpe Diem Records] en Renaissance lute met werken van Spinacino, Schlick, Attaignant & Jan Ambrosio Dalza [Lindoro records].

Miguel Rincón (Sevilla, 1979)

In this concert Miguel Rincón (Sevilla, 1979) shows how the New World has influenced the music in his homeland. Rincón plays works of the most renowned  Spanish composers of the 18th century whose sarabands’, folia’s and chaconnes’ have enriched the Spanish Baroque with their irresistible rhythms. No one else can bring to life the music of these composers that testify of a unique musical melting pot. Miguel Rincon studied lute and cord instruments in Sevilla, Barcelona and Zürich, was a conservatory teacher in Salamanca and lives now as a freelance performing musician in Basel. He plays a wide repertoire of early music on plucked string-instruments: Medieval Lute, Renaissance lute, Baroque lute, Baroque guitar, Vihuela, Chitarrone, Archlute and romantic Guitar.